• Fietsvakantie specialist
  • Vergelijk reizen van 9+ reisbureaus
Fietsvakantie Ecuador
Home » Fietsvakantie Zuid-Amerika » Fietsvakantie Ecuador

Fietsvakantie Ecuador

Ecuador biedt veel (uitdagende) fietsroutes aan, langs de kust of door het fraaie binnenland boordevol natuur. Ontdek alle opties voor een fietsvakantie naar Ecuador op Fietsvakantie XL!

€ 2099,-
Fietsvakantie Ecuador

Maak kennis met Ecuador op de fiets!

Wil je eens een andere vakantie dan anders? Boek dan een fietsvakantie door Ecuador. Bijna nergens anders ter wereld tref je zo’n divers natuurlandschap als in dit kleine Zuid-Amerikaanse land. Het ene moment fiets je door het groene Amazonewoud en het andere moment zie je besneeuwde bergtoppen in de verte. Door de gunstige ligging ten opzichte van de evenaar heeft Ecuador het hele jaar rond een gunstig klimaat. Je kunt dus op ieder moment van het jaar hier je fietsvakantie doorbrengen. Wil je een tocht langs de kust maken? Boek dan in de periode juni-september, omdat de kans dan groot is dat je een bultrugwalvis ziet. Een fietsvakantie in Ecuador zit vol met verrassingen.

Vergelijk alle reisbureaus met fietsvakanties naar Ecuador

Populaire fietsroutes in Ecuador

In Ecuador zijn er meerdere prachtige fietsroutes uitgestippeld die je kunt volgen. Je kunt ervoor kiezen om een tocht langs de kust te maken. Tijdens de reis kun je stoppen in kleine vissersdorpjes en aldaar de vismarkt bezoeken om meer van de lokale cultuur te proeven. Een andere kant van Ecuador zie je als je van Panamericana het binnenland in fietst. Wees er op voorbereid dat de tochten niet voor beginners zijn. Sommige fietsroutes leiden je over steile hellingen met flinke afdalingen.

Alausi in Ecuador
Quinoa soep in Ecuador

Cultuur & Keuken

De lokale specialiteiten van Ecuador zijn zeer gevarieerd. Hier eet men graag vlees en rijst, maar ook vis en soep vind je hier veel op het menu. In de steden kun je op iedere hoek van de straat wel iets lekkers kopen. Probeer vooral de traditionele Tamales, een heerlijk gestoomd deeghapje gevuld met kip of vlees. De oude Inca cultuur wordt in Ecuador nog zeer levendig gehouden. Veel mensen dragen nog de traditionele kleurrijke gewaden en de indianenmarkten worden verspreid door het land nog wekelijks gehouden.

Praktische informatie

In Ecuador is het verplicht, maar vooral ook erg verstandig, om een helm te dragen. Er zijn hier geen fietspaden, de kwaliteit van de wegen die je onderweg tegenkomt zijn niet altijd van even goede kwaliteit en ze hebben in dit land weinig op met verkeersregels. Het grote voordeel van een georganiseerde fietsreis is dat er altijd iemand meerijdt die, als het nodig is reserveonderdelen en een EHBO tas bij zich draagt. Bovendien hoef je zelf niet te zoeken naar een mooie route en veel reisorganisaties zorgen er met bagagetransport voor dat jouw spullen voor je naar de volgende accommodatie worden gebracht.

Fietsen bij de Cayambe-vulkaan in Ecuador

Meest gestelde vragen over een fietsvakantie naar Ecuador

Waarom een fietsvakantie naar Ecuador boeken?

Een prima manier om een vakantieland te ontdekken is per fiets. Wie van een bijzondere vakantiebestemming én van fietsen houdt en avontuur en uitdaging niet uit de weg gaat, moet beslist op fietsvakantie naar Ecuador gaan. Het fietsen is daar niet met fietsen in Nederland te vergelijken, alleen al vanwege de weinige verkeersregels en het grotendeels ontbreken van fietspaden. Houd er rekening mee dat wegen slecht begaanbaar kunnen zijn. Fiets je door de Andes? Dat kan een behoorlijke inspanning zijn. Voor al die inspanning wordt je echter meer dan ruimschoots beloond.
Hoog in het Andesgebergte ligt het dorpje Baños. Hier worden heel veel mountainbikes verhuurd. Hier vind je ook een goede geasfalteerde weg die naar een prachtige waterval midden in de jungle leidt.
Ecuador moet je gewoonweg gezien hebben. Waarom? Hieronder vind je de highlights van Ecuador.

De Galápagoseilanden

De grootste trekpleister van Ecuador zijn natuurlijk de Galápagoseilanden met hun unieke ecosysteem. Ongerepte schoonheid en uitzonderlijk bijzondere flora en fauna. Hier vind je dieren die nergens anders ter wereld voorkomen zoals reuzenschildpadden en bizarre leguanen of vogels met blauwe pootjes.

Vulkanen en bergen

In Ecuador bevinden zich vele vulkanen én ´s werelds hoogste actieve vulkaan, de Cotopaxi op een hoogte van 5.897 meter. De Tungurahua vulkaan is de andere indrukwekkende vulkaan.
Verder vindt je hier ook de hoogste berg ter wereld, de Chimborazo op 6.310 meter hoogte.

Quito, hoogstgelegen hoofdstad ter wereld

Quito is absoluut een bezoek waard. Als je een lokale gids inhuurt kom je op de meest bijzondere plekjes en lijkt het alsof je regelrecht in een Charles Dickens verhaal bent beland.

Bezoek de long van de wereld

In Ecuador ligt een klein deel van de Amazonejungle, dat (met een gids) redelijk toegankelijk is, hoewel dat vaak nog uren varen betekent. Een volstrekt unieke ervaring.

Enorme diversiteit aan natuur

Ecuador heeft vulkanen, groene subtropische bossen, prachtige stranden en de perfecte golven om op te surfen. Van jungle, hooggebergte, de bergkammen van de Andes tot kuststreek, Ecuador is enorm afwisselend. De parel der natuur, de Galápagoseilanden, benoemden we hierboven al eerder.

Surfparadijs

Hoewel je hoofddoel fietsen is, moet de surfliefhebber beslist Montañita aandoen, een surfparadijsje. Hier pak je de beste golven en kun je lekker op het strand ontspannen. Het dorpje zelf is heerlijk laidback.

Fietsen in Ecuador

Zowel de fanatieke mountainbiker als de recreatieve fietser komen in Ecuador beide aan hun trekken. Ondanks het grotendeels ontbreken van fietspaden, zijn er wel diverse speciale fietsroutes waarvan gebruik gemaakt kan worden. Je kunt door het binnenland van Ecuador een deel vande Panamerica (oftewel de Pan-Amerikaanse weg) volgen. Al fietsend kom je typische koloniale stadjes tegen die in de 16e eeuw door de Spanjaarden werden gebouwd of een van de kleurrijke dorpjes waar de indianenbevolking nog volgens oude Inca tradities leeft.

Ruta del Sol

Over minder grote hoogtes gaat de Ruta del Sol, ookwel de route van de zon genoemd. Deze route start in het noorden van Ecuador in de provincie Esmeraldas Ecuador langs de Pacifische kust naar Salinas in de provincie Santa Elena. Je fietst langs de mooiste stranden van Ecuador. Neem als beloning voor je inspanningen even een break en rust uit op de witte stranden en koel af in het water. Onderweg kom je ook Montañita, een waar surfparadijsje, tegen.

Fietsen in de stad

De “luie” fietsers of diegenen die het fietsen over grote afstanden en op grote hoogte niet ambieeren, kunnen een stadstour maken, bijvoorbeeld in de prachtige hoofdstad Quito. De inwoners van Quito zien fietsen puur als vrijetijdsbesteding. Voor hen is de fiets geen vervoermiddel om van A naar B te komen. Houd er rekening me dat de fietswinkels hier, maar ook in de rest van het land, schaars zijn. Wanneer je van plan bent om lange afstanden per fiets af te leggen, neem dan een fietsreparatiesetje mee en zorg voor voldoende reserveonderdelen.

Wat is de beste reisperiode voor een fietsvakantie naar Ecuador?

Wil je in Ecuador gaan fietsen, dan is het goed om te weten dat Ecuador twee seizoenen kent, een nat en een droog seizoen. Het beste seizoen om te fietsen is dan ook in het droge seizoen. In het droge seizoen, dat loopt van juni tot en met september, heb je de meeste kans op een stralende blauwe lucht. De gemiddelde temperatuur ligt dan op 26° C. In het natte seizoen valt de meeste dagen onophoudelijk regen met maart en april als uitschieters. De regen maakt onverharde wegen dan moeilijk begaanbare. Alleen de maanden oktober tot en met december zijn in het natte seizoen wat droger.

Verder is het klimaat per regio verschillend en ligt het eraan waar je gaat fietsen, aan de kust, in het Amazonegebied of in het Andesgebergte. In de bergen is het klimaat aangenaam, behalve ´s nachts boven een hoogte van 3.500 meter. In het Amazonegebied en aan de Costa is het echter tropisch warm.

Fietsvakantie XL - © 2024