• Fietsvakantie specialist
  • Vergelijk reizen van 9+ reisbureaus
Fietsvakantie België
Home » Fietsvakantie Europa » Fietsvakantie België

Fietsvakantie België

Fietsen in België is een feestje. Zowel de recreatieve fietser als de sportieve fietser kunnen hier de mooiste fietsroutes afleggen. Wat dacht u van een mooie route langs de Maas waar o.a. Luik en Dinant gepasseerd worden. Een andere mooie fietsvakantie is door de Antwerpse Kempen. Gek op speciaalbier? In de bourgondische regio Pajottenland zijn veel mooie routes te vinden, langs allerlei brouwerijen. Ontdek alle mogelijkheden voor een fietsvakantie naar België op deze pagina!

€ 149,-
Fietsvakantie België

Fietsreis maken in België: veel mogelijkheden!

Geen lange reistijd en toch een compleet andere omgeving? Kies voor een een fietsvakantie in België! Het land heeft alle ingrediënten om er een geweldige fietsvakantie van te maken. Sportieve ritjes door de Ardennen op je mountainbike waar je spannende tochten maakt over bospaden zijn hier zeker aan te bevelen voor de fietsavonturier. Doe je het liever wat rustiger aan? Een fietsvakantie in België is ook zeker geschikt voor de cultuurliefhebber. Fietstochten door historische steden zoals Gent, Luik en Brugge of door de Vlaamse hoofdstad Brussel brengen je langs diverse culturele bezienswaardigheden. Na een lange dag in het zadel kun je heerlijk genieten van bourgondisch België.

Op fietsvakantie naar België? Ontdek de reizen bij deze organisaties

Fietsen in België? Bekijk de uitgelichte reizen!

Door het Vlaamse Rivierenland België Fietsrelax.nl
Het Vlaams Rivierenland
€579.00
Fietsvakantie Vlaanderen en Belgische Kust België Fital.nl
Fietsvakantie Vlaanderen en Belgische Kust
€599.00
Vlaanderens Mooiste Fietsvakantie België Fietsrelax.nl
Vlaanderen op zijn mooist
€875.00

Populaire fietsroutes in België

De Ardennen zijn al jaren een populaire bestemming voor de fietsliefhebber. De smalle, steile paadjes bieden voldoende uitdaging voor de ervaren mountainbiker, maar ook voor een recreatieve fietstocht kun je hier zeker terecht. De Kastelenroute neemt je mee langs statige kastelen en landhuizen langs de Schelde tussen Gent en Wetteren. Ook de Nevellandroute laat je kastelen zien in het dorpje Merendree, maar ook uitgestrekte groene velden van Landegem. De Leiestreekroute voert je langs bekende musea en door idyllische dorpjes zoals Deurne en Sint-Martens-Latem.

Fietsen in de Ardennen
Eten in België

Cultuur & Keuken

België is onderverdeeld in twee gewesten. In het Vlaams gewest kan men zich verstaanbaar maken met Nederlands en in Wallonië spreekt men overwegend Frans. De diversiteit van het land uit zich niet alleen in taalverschillen, maar ook in variëteit in bijvoorbeeld gastronomie en cultuur. Dat maakt een fietsvakantie in België zeer veelzijdig. De Belgische bevolking staan bij ons bekend als echte Bourgondiërs. De Belgische keuken is vrij simpel, maar zeer smakelijk. Uitgebreid tafelen met een goed glas bier is hier gebruikelijk.

Praktische informatie

De bewegwijzering van België is niet overal even duidelijk aanwezig. Iedere regio heeft zijn eigen manier van routes aangeven. Gelukkig zijn er voldoende kaarten en GPS-routes beschikbaar, waardoor je gemakkelijk het land per fiets kunt verkennen. Het klimaat is vergelijkbaar met die van Nederland. Des te zuidelijker je reist, des te meer kans op mooi weer. Voor trektochten regelen reisorganisaties dikwijls een bagageservice voor het ultieme reisgemak. Je bagage wordt alvast voor je naar de volgende accommodatie gebracht, terwijl jij geniet van je fietstocht.

Meest gestelde vragen over een fietsvakantie naar België

Waarom een fietsvakantie naar België?

Fietsvakanties op de Vlaamse heuvels bieden kleurrijke bezienswaardigheden. Vooral in het voor- en najaar. Bovendien heeft de regio een rijke geschiedenis die op verschillende plekken nog terug te zien is. Denk hierbij aan de overblijfselen van tunnels en loopgraven. België bewijst op verschillende fronten dat een ideale fietsvakantie niet ver weg hoeft te zijn.

Historische kunst, oude kloosters, uitgestrekte bossen, rivieren, de historische slagvelden van West-Vlaanderen en heerlijk eten! Met een overvloed aan prachtige natuur, pittoreske steden en een netwerk van beroemde knooppunten, is België het perfecte land om per fiets te verkennen. Als fietsfanaat kun je hier perfect je hart ophalen. Een Belgische fietsvakantie biedt de perfecte combinatie van actief bezig zijn en ontspanning. Voor de Bourgondische fietser is België natuurlijk de ultieme bestemming. Wat dacht je van een heerlijk Belgisch biertje op de route? Of een zak échte Vlaamse frieten. Fietsen is een intensieve hobby. Goed eten en drinken is daarbij essentieel. Ook qua routes biedt het Vlaamse landschap talloze mogelijkheden. Wil je fietsen langs de Maas, de Belgische Ardennen of langs de kust? U kunt overal verschillende fietstochten boeken. Je hoeft niet ver te gaan om aan alles te ontsnappen. Check bij jouw reisorganisatie welke routes het beste bij jouw reisgezelschap en wensen passen.

Wat zijn de populairste fietsgebieden & fietsroutes in België?

België biedt zoveel verschillende mogelijkheden wanneer het aankomt op fietsvakanties. Het is niet in één dag te verkennen. Door de jaren heen zijn er verschillende nieuwe routes bijgekomen maar ook de langer bestaande routes zijn nog steeds populair. Zo staan het Ravel-netwerk, de Vlaanderenroute en de Maasfietsroute hoog op het lijstje van meest populaire fietsroutes in België. Deze routes zijn opzichzelfstaand geschikt om te fietsen, maar kunnen ook met elkaar gecombineerd worden. Dit is uiteraard afhankelijk van de routelengte die je wenst af te leggen.

Bij mooi weer raden we je aan om de kustroute van België te fietsen. Geniet van de zon, strand en een heerlijk briesje op de fiets. De volledige kustroute is 85 kilometer lang. Mocht je dit te lang vinden, kun je ervoor kiezen om verschillende subroutes te kiezen. Je kunt het zo gek maken als je zelf wil. Maar zeg nou zelf, een fietsroute met een stop aan zee, wie wil dat nou niet?

Voor wie voorkeur geeft aan een groene fietsroute kan terecht in Belgisch Limburg. Tussen Genk en Maasmechelen ligt Nationaal Park Hoge Kempen. Uitgestrekte bossen, paarse heides, spiegelende waterplassen en stuivende duinen liggen hier verspreid over 12.000 hectare. Je kunt er je eigen fietsroute uitstippelen met behulp van het knooppuntennetwerk van Limburg. Drie mogelijke hoogtepunten zijn bijvoorbeeld fietsen door het water bij Bokrijk, fietsen (op hoogte) door de bossen in Bosland en door de Heide tussen knooppunt 550 en 551, waar je jezelf via een 300 meter lange houten fietsbrug over de Mechelse Heide trapt. Voor de laatste optie adviseren we je in de ochtend te gaan voor de ultieme fietsbeleving. De maand augustus is perfect om hier te fietsen. De heide kleurt dan prachtig paars. Een ideale locatie om even te stoppen en een mooie foto te nemen!

Verschillende aanbieders zoals ANWB en Tui bieden ook veelzijdige meerdaagse fietsvakanties aan in België. Boek bijvoorbeeld een 6-daagse fietsrondreis over de Vennbahn-route of door het Brugse Ommeland – Vlaanderen boven. Deze pakketen bieden verschillende extra diensten zoals GPS-routes en eventuele upgrade naar elektrische fietsen.

Worden er ook fietsreizen naar België aangeboden met bagagetransport?

Het antwoord is ja! Ook in België worden er fietsvakanties inclusief bagagetransport aangeboden. De mogelijkheden zijn hierin afhankelijk van de reisorganisatie waar je jouw reis bij boekt. Informeer voor aanvang van je reis naar de opties en zorg ervoor dat je jouw bagage op een veilige manier kunt vervoeren zodat je jouw fietsvakantie België volledig zorgeloos kunt ervaren.

Waar dien ik rekening mee te houden bij het boeken van een fietsvakantie in België?

België heeft ten opzichte van Nederland een veel heuvelachtiger karakter. Het is dus handig om van tevoren goed uit te zoeken op welke routes je te maken krijgt met hoogteverschil, steile en/of onverharde wegen. Inventariseer van tevoren ook goed hoe ervaren je als fietser bent om eventuele verrassingen onderweg te voorkomen. Daarnaast staat veiligheid voorop. Check dus van tevoren goed jouw routes en waar zich op deze routes eventuele EHBO posten en sanitaire voorzieningen bevinden. Ook het weer is een zeer bepalende factor. Het is daarom raadzaam om van tevoren te checken met welke weersomstandigheden je onderweg te maken kunt krijgen. Pas hier waar nodig jouw uitrusting en fietskleding op aan zodat jij optimaal kunt genieten van jouw fietsvakantie. Goede voorbereiding is het halve werk!

Fietsvakantie XL - © 2023