• Fietsvakantie specialist
  • Vergelijk reizen van 9+ reisbureaus
Fietsvakantie Polen
Home » Fietsvakantie Europa » Fietsvakantie Polen

Fietsvakantie Polen

Polen is een originele bestemming voor een fietsvakantie. Het land zit vol verrassingen: van wijngaarden tot oerbossen. De rivier de Wisla is voor veel reizigers de leidraad tijdens hun fietsvakantie in Polen, rondom de rivier worden veel reizen aangeboden. Ook de regio Mazurië (in het Noord-Oosten) is geliefd, hier vindt u schitterende meren en natuur: ideaal voor een geslaagde fietsvakantie. Ontdek alle mogelijkheden voor een leuke fietsvakantie naar Polen op Fietsvakantie XL!

€ 559,-
Fietsvakantie Polen

Onontdekte schoonheid in het veelzijdige Polen

Polen is nog niet zo’n bekend vakantieland bij de Nederlander. Toch is een fietsvakantie door Polen een verrassende ervaring. Polen wordt ook wel het mooiste waterland van Europa genoemd. Lange tochten langs het Mazurisch merengebied, langs rijen loofbomen nostalgische dorpjes. Op het platteland kun je gebruik maken van de Poolse gastvrijheid door aan te schuiven voor een traditioneel paddenstoelengerecht of door te overnachten in één van de idyllische boerderijen. Tijdens je fietstocht kun je de Poolse fauna bewonderen, zoals otters, elanden en roofvogels. Het fietstoerisme is hier nog niet zo massaal. Wie van rust houdt zal zeker weten genieten van een ontspannen fietsvakantie door Polen.

Op fietsvakantie naar Polen? Ontdek de reizen bij deze organisaties

Fietsvakantie Polen top 3

Populaire fietsroutes in Polen

Fietsen langs de moerassen van Biebrza is een waar genot. Hier vindt je de broedplaatsen van talloze vogelsoorten, maar met een beetje geluk kun je met je eigen ogen een otter, bever, eland of zelfs een wolf aanschouwen. Een tocht langs de wonderschone Mazurische meren biedt fietspret voor jong en oud. Onderweg kun je stoppen voor een kanotocht, een bezoekje aan een traditionele boerderij of een verfrissende duik in een helder meer. Fietstochten door Polen zijn uitermate geschikt voor gezinsvakanties met jonge kinderen.

Krakau rivier
Fietsen in Zakopane

Cultuur & Keuken

De traditionele Poolse gastronomie doet sterk denken aan de keukens van omliggende landen zoals Duitsland, Oostenrijk en Hongarije. Men maakt hier de heerlijkste vlees- en wildgerechten klaar, vaak gecombineerd met paddenstoelen. Ook zuurkool wordt veel gebruikt in de Poolse keuken. Warme gerechten worden hier overigens meestal ’s middags geserveerd. In de Poolse hoofdstad Warschau vind je prachtige historische gebouwen, indrukwekkende paleizen en beeldschone parken. Een bezoekje aan deze bijzondere hoofdstad mag zeker niet aan je fietsvakantie ontbreken.

Praktische informatie

Veel reisorganisaties bieden compleet verzorgde fietsreizen aan naar Polen. Dat betekent dat de drie hoofdmaaltijden bij de reis inbegrepen zijn. Dat komt voornamelijk omdat veel fietstochten je langs dunbevolkte plaatsen voeren, waar weinig horecagelegenheden te vinden zijn. Neem je deel aan een trektocht dan is een georganiseerde reis met bagageservice een must. Je hoeft dan niet met je zware bagage achterop over onverharde landweggetjes te hobbelen. Het dragen van een fietshelm wordt hier aangeraden. Ga je op eigen houtje Polen doorkruizen? Zorg dan dat je in het bezit bent van een goede GPS-tracker en een landkaart.

Meertje in Zakopane Polen

Meest gestelde vragen over een fietsvakantie naar Polen

Waarom een fietsvakantie naar Polen?

Polen is een heerlijk vakantieland, dat ook prima per fiets verkend kan worden. Zeker met de onlangs uitgevoerde verbeteringen aan het fietsnetwerk is Polen ideaal voor een fietsvakantie. Zowel de sportieve fietser die van uitdaging houdt maar ook de recreatieve fietser komen in Polen uitgebreid aan hun trekken. Waarom Polen een heerlijk (fiets-)vakantieland is, kun je in dit artikel lezen. Hierin beschrijven we natuurlijk ook een aantal fietsroutes voor je.
Fietsen door Polen is heel afwisselend en de fietsroutes zullen je niet snel vervelen. Steden, bergen, heuvels, rivieren, meren en dichte oerbossen, de keus is enorm. Door de uitbreiding van het lokale fietsnetwerk zijn steeds meer natuurparken en steden met elkaar verbonden, hetgeen het fietstoerisme in Polen een flinke impuls heeft gegeven.

Wat zijn populaire gebieden om te fietsen in Polen?

Fietsen in de Poolse natuur

Wie de prachtige Poolse natuur wilt ontdekken, moet de Green Velo volgen. Deze fietsroute door het oosten van Polen is een van de mooiste en tevens de langste Poolse fietsroute. Het is een goed gemarkeerde route. Onderweg zijn er serviceplekken met tafels met banken, standaards, gereedschap, infoborden en toiletten. De route voert je via stille weggetjes en spoorwegen niet alleen door vijf nationale parken, maar ook van stad tot stad. Je komt steden als Gołdap, Frombork, Elbląg, of Lidzbark Warmiński tegen. Rivieren, heuvellandschap en culturele hoogtepunten vallen je ten deel. Stap onderweg eens af en bezoek en van de vele kastelen, kathedralen en kloosters.

De Mazurische meren

Mazurië wordt ook het land van duizend meren genoemd maar in werkelijkheid zijn er wel tweeduizend meren en meertjes. Het is een charmante en authentiek gebied. Een charmant zachtglooiend landschap met huisjes, boerderijen, kerken en religieuze heiligdommen. De velden met bloemen, de oerbossen met wilde dieren of de witte ooievaars die in de lucht zweven, maken de idylische fietsvakantie compleet. Warm gefietst? Dan is het heerlijk afkoelen in het schone water. Behalve fietsen en zwemmen, is wandelen en paardrijden ook heel populair in Mazurië.

Amber Trail Greenway

De Amber Trail Greenway is een fietsroute van die loopt van de Hongaarse hoofdstad Budapest naar Gdansk, gelegen in het Noorden van Polen. Onderweg doe je
belangrijke Poolse steden als Krakau en Warschau aan. De fietsroute loopt via de oude handelsroute van de Baltische naar de Adriatische Zee. Deze route werd gebruikt om amber te vervoeren. Je fietst voornamelijk over landelijke weggetjes en fietspaden en sporadisch over B-wegen. De route is deels bewegwijzerd. http://www.ambertrail.info.

Pomerania Greenway

Deze fietsroute is ruim 870 kilometer lang. Je fietst door de post-glaciale landschappen van oost en centraal en oost Pomerania in het noorden van Polen. Je passeert een landschap met honderden door het ijs uitgesleten meren. De regio’s Bytowskie, Drawskie en Krajenskie bieden jou nog veel meer recreatieve mogelijkheden op het gebied van cultuur, natuur en watersport.

Oder River Trail

De Oder River Trail is een netwerk van fietsroutes en voert je langs de rivier de Oder, de De charmante fietsroute is ruim 700 km lang voert door de mooiste landschappen. De route voert door prachtig natuurlandschap, oude rivierbeddingen, historische plekjes en biedt mooie vergezichten. Je kunt onderweg een aantal Poolse nationale parken en wildreservaten aandoen, zoals het Krzesinski Landschapspark en Warta-delta Nationaal Park aandoen

Adelaarsnestenroute, een klassieker

Een van de mooiste én oudste fietsroutes is de Adelaarsnestenroute (185 kilometer). Je doorkruist de provincies Małopolskie en Śląskie en de route verbindt de stad Częstochowa (begin van de route) met Krakau, het einde van de route. Onderweg kun je van schitterende panorama’s met schilderachtige rotspartijen en een gevarieerd natuurlandschap genieten. Bij de Rzędkowickie-rotsen kun je van de ongekende pracht van de Jura genieten.
De route is met R1-borden gemarkeerd (fiets op witte achtergrond met rode streep). Soms is de route ook op bomen of hekken aangegeven. Wanneer je door de provincie Śląsk fietst, heb je geen kaart nodig. De route is daar inmiddels volledig vernieuwd. Onderweg wordt met borden ook goed de dichtstbijzijnde toeristische attractie of plaats aangegeven.

Uitdagende mountainbikeroutes

De Enduro Bielsko-Biała trails is een fietsnetwerk van zogenaamde single-tracks, eenrichtingsfietsroutes. Deze trails, gelegen in het Klimczok massief, zijn ideaal voor mountainbikers die van op- en neergaande, smalle en kronkelende routes houdt. De moeilijkheidsgraad varieert van makkelijke, vlakke routes tot hele steile routes, waarvoor een hoge technische fietsvaardigheid is vereist. De vijf niveaus zijn met een kleur aangegeven (van de makkelijk tot de moeilijk): groen, blauw, rood, zwart en geel. Je fietst op een hoogte die varieert van 686 meter tot 1030 meter.´s Winters zijn de routes gesloten en worden pas vanaf 1 april weer opengesteld.

Poolse steden per fiets verkennen

Stadsfietsen worden in veel Poolse steden als vervoersmiddel steeds populairder. De kosten voor het huren van een fiets zijn relatief goedkoop en met de fiets kun je heel veel leuke en interessante plekken bezoeken. Hieronder een opsomming van steden die een bezoekje per fiets waard zijn:
• Poznań
• Kraków
• Lublin
• Wrocław
• Gdańsk, Gdynia en Sopot
• Warszawa
• Szczecin
• Kołobrzeg
• Łódź

Verlicht fietspad

Leuk om te vermelden is dat Polen een blauw, lichtgevend fietspad heeft aangelegd in de regio Mazurië en Warmië. Niet alleen in de avond mooi om te zien, maar ook veilig omdat je je beter kunt oriënteren in een omgeving waar de meeste straatverlichting ontbreekt. Een milieuvriendelijk fietspad ook. Overdag neemt de lichtgevende stof licht op en geeft ´s avonds zijn bijzondere blauwe licht weer af. De kleur blauw is bewust gekozen en harmonieert perfect met de groene natuur en de prachtige meren.
Wil je meer weten over fietsen in deze regio? Mazury Travel

Het klimaat en de beste reistijd voor een fietsvakantie Polen

Het noorden en het westen van Polen kent een gematigd zeeklimaat. In het zuiden en het oosten is weer sprake van een landklimaat met warme zomers (met overdag een gemiddelde temperatuur van 23°C) en koude winters. De meeste kans op regen is ´s zomers. Wil je op fietsvakantie Polen? Dan is de beste reistijd in de maanden mei en juni en september en oktober. In het algemeen is in oktober de dagtemperatuur ook nog aangenaam genoeg om lekker te kunnen fietsen.

Fietsvakantie XL - © 2023