• Fietsvakantie specialist
  • Vergelijk reizen van 9+ reisbureaus
Fietsvakantie Litouwen
Home » Fietsvakantie Europa » Fietsvakantie Litouwen

Fietsvakantie Litouwen

Litouwen ontdekken op de fiets? Maak u op voor een ontdekkingstocht door de Baltische Staten. Start uw fietsvakantie in Litouwen in de hoofdstad Vilnius, ga vervolgens op ontdekking en fiets langs kastelen, meren, bossen en karakterstieke dorpen. Ontdek demogelijkheden op deze pagina!

€ 1395,-
Fietsvakantie Litouwen

Een indrukwekkende fietstocht langs de Baltische kust

Een fietsvakantie door Litouwen wordt dikwijls gecombineerd met een reis door het naburige Letland en Estland. Tijdens een indrukwekkende fietstocht gaat de reis langs de Baltische kust, prachtige natuurparken en historische gebouwen. De bijzondere hoofdstad Vilnius is een kleurrijk pareltje, verscholen tussen heuvels die dichtbegroeid zijn met groene naaldbossen. Tijdens deze fietsvakantie kun je genieten van gevarieerde natuurlandschappen. Van kabbelende rivieren, heuvelachtige landschappen en bosrijke gebieden tot stadjes met kleurrijke gebouwen. De traditionele gerechten van Litouwen zijn behoorlijk stevig. Dat gaat er na een actieve dag in de buitenlucht wel in. Een groot voordeel is dat het eten en drinken in Litouwen zeer betaalbaar is.

Vergelijk alle reisbureaus met fietsvakanties naar Litouwen

Fietsen in Litouwen? Bekijk deze fietsvakanties!

Populaire fietsroutes in Litouwen

De fascinerende geschiedenis van Litouwen is op veel plaatsen nog duidelijk voelbaar. Alhoewel het land behoorlijk gemoderniseerd is, voelt het toch een beetje als terug gaan in de tijd. In Litouwen zijn zowel eenvoudige fietsroutes te volgen langs bewegwijzerde paden door de bossen als avontuurlijke fietsroutes door onherbergzame gebieden waar een gewone recreatiefiets niet volstaat. Vanaf de havenstad Klaipeda kun je een fietsreis beginnen die via Letland gaat en eindigt in Estland. Reken voor deze reis ruim twee weken, als je ook nog de tijd wilt nemen om de stadjes te bezoeken.

Kasteel van Trakai in Litouwen
Wafels eten in Litouwen

Cultuur & Keuken

De basis voor veel traditionele gerechten is aardappel. Hiermee maakt de plaatselijke bevolking de meest gevarieerde gerechten met vlees, groente en paddenstoelen. Een ander bekend Litouws gerecht is Balandeliai. Een smakelijk gerecht bestaande uit bladeren van witte kool, gevuld met rijst en vlees. Vilnius is de hoofdstad van Litouwen en als je de tijd hebt zeker een bezoekje waard. Hier komen de rivieren Neris en Vilnia samen. De historische binnenstad heeft een plaatsje gekregen op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Hier vind je meer dan 100 kerken en vele andere bezienswaardigheden.

Praktische informatie

In Litouwen zijn fietsers tot 18 jaar verplicht om een fietshelm te dragen, maar ook volwassenen zie je hier nog regelmatig met een hoofdbeschermer rijden. Ook dien je in Litouwen een reflecterend veiligheidsvest te dragen als je deelneemt aan het verkeer. Speciale fietspaden vind je hier, behalve in Vilnius, niet. Het is hier gebruikelijk om zoveel mogelijk rechts te blijven fietsen. Diverse rondreizen worden hier compleet verzorgd aangeboden. Wie kiest voor een georganiseerde fietsvakantie door Litouwen profiteert van overnachtingen in goede accommodaties, een gids en een bagageservice.

Kust bij Klaipeda

Meest gestelde vragen over een fietsvakantie naar Litouwen

Waarom een fietsvakantie Litouwen?

Een fietsvakantie in Litouwen biedt vele mogelijkheden. Een perfecte bestemming voor wie zijn/haar fietsvakantie eens over een andere boeg wenst te gooien. Hieronder geven we je meer informatie over een fietsvakantie Litouwen.

Hoewel Litouwen niet behoort tot populaire reisbestemmingen, heeft het wel ontzettend veel te bieden wanneer je een fietsliefhebber bent. Litouwen wordt ook wel de verborgen parel van Europa genoemd en bestaat voor maar liefst 90% uit bos. Alleen dit is al een reden om hier op de fiets te stappen! Fietsvakanties in Litouwen worden vaak gecombineerd met uitstapjes naar het nabijgelegen Letland en Estland. Zo verken je op de fiets de prachtige Baltische kust, moooie natuurparken en historische gebouwen. De karakteristieke hoofdstad Vilnius is een kleurrijk juweeltje verscholen tussen heuvels en groene naaldbomen. het aanbod en de diversiteit in natuurlijke landschappen is zeker een reden om een fietsvakantie Litouwen te boeken. Van kabbelende rivieren, heuvelachtige landschappen, bossen tot steden met kleurrijke gebouwen. Ook de Litouwse keuken zit vol verrassingen en biedt je eens wat anders dan anders. Het grote pluspunt is daarbij dat eten en drinken in Litouwen heel betaalbaar is. Laat je verrassen door deze bestemming en boek jouw volgende fietsvakantie naar Litouwen.

De beste reisperiode voor een fietsvakantie naar Litouwen in juni, juli of augustus. In deze maanden ervaar je een prettige temperatuur om de fiets op te stappen. Temperaturen liggen hier dan meestal rond de 18 graden. Ook is er in deze maanden de minste kans op regen.

Wat zijn de populairste fietsgebieden & fietsroutes in Litouwen?

De bosrijke omgeving van Litouwen biedt eindeloze mogelijkheden om een fantastische fietsroute uit te stippelen. Zo kun je makkelijk zelf aan de slag met een planning, maar adviseren we je een van de populairdere routes in Litouwen te kiezen om jouw fietsvakantie optimaal uit de verf te laten komen.

Zo is er de Seaside Cycle Route. Deze kustfietsroute loopt door de betoverende natuur en indrukwekkende geschiedenis van de afgelopen eeuwen van Litouwen. Deze route zal je zeker een avontuurlijke geest bieden! De meer dan 200 kilometer lange fietsroute strekt zich uit langs drie wateren: de Oostzee, de Koerse Haf en de rivier de Nemunas. De hoogontwikkelde route verbindt verschillende bezienswaardigheden aan de Baltische kust en de Koerse Haf.

Het IJzeren Gordijn fietsroute is een gedeeltelijk complete langeafstandsfietsroute die over de gehele lengte van het voormalige IJzeren Gordijn loopt. Tijdens de periode van de Koude Oorlog (ca. 1947-1991) markeerde het IJzeren Gordijn de grens tussen het communistische oosten en het kapitalistische westen, waarbij het oosten de Warschaupact-landen van het Sovjetblok en het westen de NAVO-landen waren. Een stukje geschiedenis op de fiets!

Ook loopt er een prachtige fietsroute van Warschau naar Vilnius, Kaunas en Riga. Laat je voorafgaand aan jouw fietsvakantie extra informeren door jouw reisaanbieder om de mooiste routes en bezienswaardigheden niet over het hoofd te zien. Zo haal je alles uit jouw fietsvakantie.

Worden er ook fietsreizen naar Litouwen aangeboden met bagagetransport?

Het antwoord is ja! Ook tijdens een fietsroute in Litouwen kun jij jouw zorgen omtrent bagage volledig van je af laten glijden. Deze services worden namelijk door verschillende aanbieders aangeboden. De opties en mogelijkheden zijn afhankelijk van jouw reisorganisatie. Laat je van tevoren daarom goed informeren. Zo zorg je ervoor dat je jouw bagage van start tot eind van je reis op veilige wijze mee kunt laten vervoeren met jouw reisgezelschap. Kosten hiervoor zijn ook afhankelijk van jouw reispakket en reisaanbieder. Zorgeloos op vakantie begint bij de juiste zorg voor jouw bagage.

Waar dien ik rekening mee te houden tijdens mijn fietsvakantie in Litouwen?

Hoewel de zomermaanden worden aangeraden voor een fietsvakantie in Litouwen adviseren we je rekening te houden met de muggen die zich ook in deze maanden graag laten zien. Zorg voor goede preventiemiddelen en behandelingsopties indien je wordt gestoken. Ook raden we je aan tijdig op zoek te gaan naar overnachtingsmogelijkheden of hotels. Indien je wat meer achteraf fietst kan het zijn dat accommodaties net te ver weg liggen van de routes die je wenst te rijden. Een optie zou dan kunnen zijn om een tent mee te nemen op de fiets. Zo ben je volledig onafhankelijk en pik je een extra stukje buitenlucht mee tijdens jouw fietsvakantie. Een groot voordeel daarnaast is dat je op veel plekken in Litouwen gratis kunt kamperen. Een fijne kampeerplaats is daarom nooit ver weg! Ook gezien de prijzen van de campings wat hoger liggen raden we zeker aan jouw fietsvakantie te combineren met kamperen.

Tot slot, raden we je aan genoeg warme kleding mee te nemen. Hoewel de temperaturen in de zomermaanden aangenaam zijn, kan het in de bossen van Litouwen snel afkoelen. Wees daarom altijd voorbereid op lagere temperaturen.

Fietsvakantie XL - © 2024