• Fietsvakantie specialist
  • Vergelijk reizen van 9+ reisbureaus
Fietsvakantie Estland
Home » Fietsvakantie Europa » Fietsvakantie Estland

Fietsvakantie Estland

Een uniek land -wat deel uit maakt van de Baltische Staten- is het veelzijdige Estland. Tijdens een fietsvakantie Estland wissel je kustplaatsen af met schitterende bossen, kom je veel schilderachtige dorpjes tegen met de typische huizen met veel houtwerk en wordt ongetwijfeld de hoofdstad Tallinn bezocht. Vaak wordt deze bestemming aangeboden in combinatie met Letland. Ontdek de mogelijkheden voor een fietsreis naar deze bestemming op deze pagina!

€ 1385,-
Fietsvakantie Estland

Fietsvakantie door Estland maken: veel afwisseling

Een fietsvakantie door Estland is heel afwisselend. Dit prachtige Noord-Europese land is de kleinste van de drie Baltische staten. Een fietsvakantie in Estland wordt regelmatig gecombineerd met een tocht door de andere Baltische broertjes; Letland en Litouwen. Veel gebieden zijn dunbevolkt. Hier kun je dus eindeloos fietsen, zonder dat je ook maar iemand tegenkomt. Een fietsvakantie door Estland is geschikt voor iedereen, want het wonderschone natuurlandschap kent hier weinig hellingen. Het is hiermee de ideale vakantiebestemming voor gezinnen met jonge kinderen, voor senioren of voor mensen die het gewoon graag rustig aan doen in de vakantie. Combineer je fietsvakantie met een bezoek aan de hoofdstad Tallinn, met mooie culturele bezienswaardigheden.

Vergelijk alle reisbureaus met fietsvakanties naar Estland

Uitgelichte fietsvakanties in Estland

Populaire fietsroutes in Estland

Dankzij de Europese Gemeenschap beschikt Estland over een uitgebreid fietsroutenetwerk, waarvan een deel gemarkeerd is met duidelijke wegwijzers. Dit netwerk bestaat een aantal uitgestippelde routes die je van oost naar west of van noord naar zuid wijzen. Je kunt onder andere kiezen voor een prachtige route langs de kust met een mooi uitzicht over de witte stranden en de Baltische zee. Een andere mooie tocht die je kunt maken is de zogenaamde Lighthouse Trail op het kleine eilandje Kuhnu.

De oude stad van Tallinn
Typische balkan specialiteiten

Cultuur & Keuken

De traditionele keuken van Estland bestaat voornamelijk uit stevige kost, gemaakt voor hardwerkende boeren. Iedere streek zet zijn eigen specialiteiten op tafel, maar wat ze allemaal gemeen hebben is dat de maaltijden seizoensgebonden zijn. Dat betekent veel vruchten in de zomer en typische wintergroenten, bessen en paddenstoelen in het najaar en de wintermaanden. De Esten zijn hardwerkende mensen, die zich redelijk formeel en bescheiden opstellen bij een eerste ontmoeting. De hoofdstad Tallinn is een prachtige oude stad die uit 2 gedeelten bestaat; de kant van de vroegere adel en de zogeheten benedenstad.

Praktische informatie

Alhoewel Estland zijn fietsroutenetwerk steeds meer uitbreidt, zijn nog lang niet alle wegen geasfalteerd en voorzien van bewegwijzering. Het bezit van een goede wegenkaart of een GPS-systeem wordt hier aanbevolen. Je kunt in Estland heel goed je eigen plan trekken, maar deelnemen aan georganiseerde fietsroutes is ook een aanrader. De uitgestippelde routes nemen je gegarandeerd mee langs de mooiste plekjes van Estland. ’s Nachts kun je overnachten in goede accommodaties en veel reisorganisaties zorgen voor een handige bagageservice.

Het eiland Osmussaar

Meest gestelde vragen over een fietsvakantie naar Estland

Waarom een fietsvakantie naar Estland?

Estland is een prachtige vakantiebestemming. Het land heeft veel te bieden, ook aan de fietstoerist. Hier is het heerlijk fietsen door de vele bossen, langs mooie meren en kronkelende rivieren. Estland is dunbevolkt. Hoewel het land iets groter is dan Nederland, telt het slechts 1,3 miljoen inwoners. Daardoor is het een ideaal fietsgebied zonder al te veel hellingen. Estland is een redelijk vlak land en alleen in het oosten van Estland vind je heuvels met een hoogte tot ongeveer 300 meter.
Waarom je een fietsvakantie naar Estland moet boeken en wat de high-lights van Estland zijn, lees je in dit artikel.

De natuur in Estland
Op veel plekken is de natuur in Estland nog altijd puur en ongerept. Estland lijkt een beetje op Nederland zoals dat er duizend jaar geleden uitzag. Je komt onderweg nog vele moerassen tegen en kronkelende beekjes die al eeuwen door Estland stromen.
Estland heeft meer dan 45.000 hectare oerbossen, dat is de oppervlakte van wel 66.0000 voetbalvelden.
Hier vind je ook prachtige watervallen zoals de Valaste waterval in het noordoosten van Estland. Deze is 30 meter hoog en daarmee de hoogste waterval van Estland.
De Keila waterval is minder hoog, “slechts” zes meter maar daarentegen wel tientallen meters breed. Het is Estlands de twee na grootste waterval en je vindt deze waterval ten westen van Tallinn.

Fietsgebieden in Estland

De kuststreek

Estland wordt omgeven door de golf van Riga en de Finse Golf en heeft een enorme kustlijn. De kustlijn van Estland kernmerkt zich door de vele zandstranden en mooie baaien. Het gebied leent zich dan ook uitstekend voor een fijne fietsvakantie.

Nationale parken

Estland heeft diverse prachtige nationale parken. Een aantal ervan kun je prima per fiets ontdekken.

Nationaal Park Lahemaa bevindt zich aan de noordkust en bestaat uit verschillende schiereilandjes met rotsen van kalksteen, tientallen rivieren, moerassen en bossen die zich tot aan de kust uitstrekken. Gebouwen kom je hier maar sporadisch tegen. Wel heb je kans wilde zwijnen, lynxen of bruine beren te spotten. Jouw fietsroute loopz door de ongerepte natuur. Bijzonder is het landhuis midden in het partk, Sagadi Manor.

Nationaal Park Karula ligt in het meer heuvelachtige zuiden van Estland. Het is het kleinste nationale park en dit groene natuurgebied ontstond ruim 10.000 jaar geleden. Hier kun je heerlijk fietsen. Het is het domein van wel 150 vogelsoorten waaronder de zwarte ooievaar en de Westerse visarend. Herten, wilde geiten, lynxen, wolven en bevers, je kunt zo onderweg zomaar tegenkomen.

Nationaal Park Alutaguse ligt in het noordoosten van Estland. De natuur heeft hier eeuwenlang ongestoord zijn gang kunnen gaan. Daarmee is het het jongste nationale park en bestaat pas sinds 2018. Hier fiets je door loofbossen, veengebied, duinen en langs moerassen en meren. Ook hier leven bijzondere dieren zoals de steenarden, de Siberische vliegende eekhoorn of de moerassneeuwhoen. Alutaguse is heel geschikt om al fietsend te ontdekken.

Op grotere hoogte fietsen
In Estland kun je een aantal klimmetjes maken. Hiervoor moet je naar het zuidoosten van Estland afzakken. De Suur Munamägi is met 317 meter het hoogste punt van Estland.

Eiland hoppen
In het westen van Estland kun je heerlijk eiland hoppen. Op de eilanden Hiiumaa en Saaremaa kun je mooie routes fietsen. Ben je op individuele fietsvakantie? Onderweg kom je voldoende campings en bed and breakfasts tegen.

En dit zijn enkele van de leukste steden van Estland

Tallinn
Tallin, de hoofdstad, heeft de mooiste middeleeuwse binnenstad van Europa en staat dan ook verdiend op de Unesco Werelderfgoedlijst. Daarnaast is het eveneens een moderne stad met discotheken, hippe barretjes en leuke restaurantjes. Laat je fiets staan en loop eens over de stadswal, bezoek een tof museum of bezoek de televisietoren voor een prachtig uitzicht.

Tartu
Tartu is een studentenstad en herbergt al sinds 1632 de belangrijkste universiteit van Estland. Het heeft een bruisend maar knus historisch centrum, waar de rivier Emajogi langsstroomt. Aan de rand van het centrum is de Domberg, die het beklimmen waard is. Op het Raadhuisplein vind je het scheve huis, de fontein met kussende studenten en de Janskerk. De botanische tuin van de universiteit is prachtig en een bezoek aan het Ests Museum en het wetenschapsmuseum mogen niet ontbreken.

Haapsalu
Haapsalu ligt aan zee, in het westen van Estland. Hier is het zeewater het warmst. Haapsalu is al eeuwen bekend om zijn modderbaden. Prominente personen zoals de Russische tsaar en Tsjaikovski namen hier een bad.
Wandel eens rond door deze oude stad en bezoek het kasteel, het spoor- en communicatiemuseum. Onderweg kun je even op het Tsjaikovskibankje uitrusten.

Pärnu
Pärnu is dé badplaats van Estland en een kuuroord. ´s Zomers bruist het hier en worden er van allerlei festiviteiten georganiseerd.
Behalve een mooi strand heeft Pärnu ook een leuk stadscentrum. Wandel beslist eens over de houten loopbrug die aan de oostzijde van het strand loopt. Vanaf deze brug heb je prachtig zicht op de schitterende omgeving en de natuur.

Hoe staat het met het verkeer en de wegbewijzering in Estland?

In Estland zijn de doorgaande wegen van goede kwaliteit. Helaas worden die steeds drukker en wordt er hard gereden. Daardoor ben je als fietser op de regionale wegen aangewezen. De kwaliteit hiervan kan onderling nogal verschillen van goed geasfalteerd, van gravel voorzien of uitermate slecht onderhouden. Onderhoud van het wegennet heeft in Estland niet de hoogste prioriteit. Ben zeker buiten de bebouwde kom op gaten en een slecht wegdek bedacht.
De bewegwijzering daarentegen is in Estland redelijk (tot) goed. Een aantal lange afstand fietsroutes zijn inmiddels volledig bewegwijzerd. Een goede wegenkaart of navigatie is echter aan te raden.

Wat is de beste reistijd naar Estland?

Estland kent een gematigd zeeklimaat met milde zomers en koele winters. De beste maanden voor een fietsvakantie Estland zijn juni tot en met september. De gemiddelde temperatuur is dan 19° C en de kans op neerslag is dan het geringste. ´s Zomers zijn de dagen lekker lang, zodat je lange fietstochten kunt maken. Vanwege de koude temperaturen en de sneeuwval, raden we je af om in de overige maanden op fietsvakantie Estland te gaan.

Fietsvakantie XL - © 2023