• Fietsvakantie specialist
  • Vergelijk reizen van 9+ reisbureaus
Fietsvakantie Letland
Home » Fietsvakantie Europa » Fietsvakantie Letland

Fietsvakantie Letland

Letland is een heerlijke fietsland waar je een afwisseling vindt van steden, kust en natuur. Bezoek bijvoorbeeld de hoofdstad Riga, ontdek het Nationale Park van Gauja en geniet van de kust bij Salacgriva. Fietsvakanties naar Letland worden vaak aangeboden in combinatie met een bezoek aan Estland. Ontdek de mogelijkheden op deze pagina!

€ 1385,-
Fietsvakantie Letland

Fietsvakantie naar Letland: langs de rivier de Gauha

Letland heeft een rijke geschiedenis. De verhalen vind je terug in de verschillende bouwwerken uit verschillende jaartallen. Al duizenden jaren voor Christus streken hier de eerste bewoners neer. Daarna kwamen de Vikingen die een dikke stempel hebben gedrukt op de geschiedenis en cultuur van het land. Een fietsvakantie door Letland staat garant voor lange tochten door prachtige natuurgebieden. De flora en fauna die deze Baltische staat rijk is bestaat onder andere uit roofvogels, beren, heuvels en groene bossen. Er valt dus genoeg te ontdekken tijdens jullie actieve vakantie. Het land is redelijk vlak, afgezien van een aantal heuvelachtige gebieden. De wegen zijn goed begaanbaar, zodat een fietsvakantie in Letland geschikt is voor iedereen.

Vergelijk alle reisbureaus met fietsvakanties naar Letland

Uitgelichte fietsvakanties in Letland

Populaire fietsroutes in Letland

Een groot gedeelte van Letland bestaat uit bos. Veel geliefde fietstochten voeren je dus langs en door het weelderige groen. Kurzeme is redelijk heuvelachtig en de wegen lopen door dichtbegroeide bossen. Hier kunnen vooral mountainbikers prachtige tochten maken. Ook Vidzeme biedt een heuvelachtig landschap. Zemgale is daarentegen weer heel vlak. Hier fiets je langs uitgestrekte velden en kronkelende rivieren. De rivier Gauha stroomt ten noordoosten van de hoofdstad Riga door een prachtig rivierdal met een adembenemend natuurlandschap.

Wandelen in het park in Letland
Borsjt eten in Letland

Cultuur & Keuken

De Litouwse cultuur zit vol met mooie traditionele gebruiken. Vooral rond kerst en nieuwjaar heeft de bevolking mooie rituelen die zich vooral centreren rondom de eettafel. De Litouwse gastronomie staat bekend om de stevige kost die hier wordt geserveerd. Denk hierbij aan brood, zuurkool, kaas en spek. De bekende hoofdstad Riga is zeker een bezoekje waard. Hier kun je mooie historische gebouwen vinden, veel culturele activiteiten ondernemen en gezellig een drankje doen op één van de vele terrasjes.

Praktische informatie

Het verkeer in Letland houdt netjes rekening met fietsers. De wegen zijn over het algemeen goed onderhouden, maar op kleinere wegen tref je nog wel eens gravel- of grindpaden aan. De routes zijn grotendeels voorzien van bewegwijzering, maar neem voor de zekerheid een goede en gedetailleerde kaart mee als je zelf je routes gaat uitstippelen. Neem je deel aan een georganiseerde fietsreis? Dan kun je genieten van mooie uitgezette fietstochten, accommodaties van goede kwaliteit en een handige bagagetransport.

Uitzicht op de stad Riga

Meest gestelde vragen over een fietsvakantie naar Letland

Waarom een fietsvakantie naar Letland?

In Letland kan je als liefhebber van de natuur je hart ophalen. Het is één van de groenste landen van Europa, met meer dan de helft van het land bedekt met bos. Het land is opgedeeld in vijf regio’s: Riga, Koerland, Vidzeme, Semgallen, en Letgallen. In het oosten van het land kan je heuvels vinden die zijn gevormd in de ijstijd. Hier kan je ook grote zwerfkeien vinden. Bergen heeft Letland overigens niet echt: het land bestaat vooral uit vlak land, wat het ideaal maakt voor fietsen.

Daarnaast kan je met een fietsvakantie Letland genieten van het strand: het land heeft een 500 kilometer lange kunst met prachtige zandstranden. Hier kan je ook genieten van verse vis bij de vele visrestaurants.

Verder heeft het land ook een rijke geschiedenis door de jarenlange Sovjetbezetting. Voor historie kan je vooral in de hoofdstad Riga terecht: het historische centrum staat op de werelderfgoed lijst. Je vindt hier het marktplein, het stadhuis en het Zwarthoofdenhuis, een gilde voor ongetrouwde Duitse kooplieden. Ook staat hier een Rolandstandbeeld, een ridderfiguur die je vooral in Duitse steden ziet. De invloeden van de verscheidene bezettingen zijn dan ook nog steeds in Riga terug te vinden.

Letland kent ook een speciaal eigen festival dat plaatsvindt op 24 juni: Ligodag. Hierbij vieren de Letten de zonnewende. Na zonsondergang worden de kampvuren aangestoken, die symbolisch het donker verjagen. Mensen verzamelen weidebloemen en grashalmen en je ziet kransen van eikenbladeren en bloemenslingers. Daarnaast eten ze Jânikaas, geserveerd met zelf gebrouwen gerstebier.

Met een fietsvakantie Letland ga je ook op culinair avontuur. Ze gebruiken hier veel dille en kummel. Het nationale gerecht is pelekie zirni ar speki, een soort kikkererwt met spek en gefrituurde ui wat lijkt op een stoofpotje. Als dessert eten de Letten broodsoep (maizes zupa), wat gemaakt is van doorweekt roggebrood, suiker, kruiden, gedroogd fruit en een toefje slagroom. Verder koken ze veel met varken. Haring staat ook hoog op het lijstje specialiteiten — hoef je deze lekkernij dus niet te missen.

Het klimaat in Letland is vergelijkbaar met Nederland: een zeeklimaat. In de zomer kan de temperatuur oplopen rond de 25 graden en de dagen zijn erg lang door de noordelijke ligging. Zeker in juni gaat de zon eigenlijk nauwelijks onder. In de winter is het niet aan te raden om in Letland te gaan fietsen: het kan dan erg koud zijn, met temperaturen ver onder de nul.

Wat zijn de populairste fietsgebieden & fietsroutes in Letland?

Je begint eigenlijk altijd in Riga, de hoofdstad van Letland. Je kan hier genieten van de levendige stad met een prachtig, oud centrum. Als je hier enige dagen verblijft is het zeker een aanrader om ook te kijken naar een speciale stadsrondrit op de fiets. Zo leer je de stad op een hele andere manier kennen. In Riga kan je goed de verschillende invloeden zien van Duitsland, Oost-Europa en Rusland. Het is de grootste stad van de Baltische Staten. Wanneer je hier bent moet je zeker de Petrikerk bezoeken, deze geeft ook een mooi uitzicht over de stad. Daarnaast kan je vanuit Riga op de fiets een bezoekje brengen aan het strand bij Jurmala.

Een populaire fietsroute is in de omgeving van Sigulda. Hier kan je met de trein vanuit Riga komen. Dit is bij het Nationale Park Gauja, waar je kan genieten van kasteelruïnes en fiets over een kalksteenplateau. Via het park kom je dan in Limbazi, de grootste plaats in deze regio. Vanuit hier fiets je naar Salacgrîva, een plaats aan de kust. Via deze route ga je voornamelijk over onverharde wegen, waar je door bossen en langs akkers en heidevelden komt.

Worden er ook fietsreizen naar Letland aangeboden met bagagetransport?

Jouw fietsvakantie Letland is inclusief bagagevervoer. En dat is niet het enige. Je krijgt ook een transfer van het vliegveld van Riga naar je hotel en een routebeschrijving met kaart. Zo kan je makkelijk zien waar je bent en waar je heen gaat. Het is ook altijd mogelijk om een extra nacht in Riga te boeken. Daarnaast kan je jouw fietstocht verlengen naar Estland en ook daar van de omgeving genieten. Wanneer je vanuit het eindpunt dan terug wilt naar Riga, kan de organisatie dit ook voor jou boeken wanneer je dit aangeeft.

Fietsvakantie XL - © 2023